Teken- en schilderles

Ik heb een opbouw in de lessen. Als je binnen komt kijk ik naar hoe het met je gaat.  Vervolgens gebruik ik mijn intuitie om te kiezen wat we gaan doen om zo je energie en sfeer positief te beinvloeden. Ik zorg voor iets lekkers en we kunnen een goed muziekje opzetten om in de goede vibe te komen en de concentratie te verhogen. En dan ga je 1,5 uur later voldaan de deur uit.

 

Wat leer je van mijn teken- en schilderlessen:

 

  1. Materiaal kennis: spelenderwijs verkennen we met verschillende materialen op verschillende ondergronden en formaten zoals potlood, pastel en vetkrijt, houtskool, acrylverf, inkt, stift, spuitbussen, vingers, penselen, paletmessen, sponsen op papier, doek en paneel.

 

  1. Kijken: tekenen en schilderen naar waarneming. Dat kan op verschillende manieren: een stilleven of een landschap. Bij mooi weer gaan we met een schetsboek en een kleedje naar buiten, naar Bos Voordaan. Daar heb je bomen, paadjes, water, bloemen. Dan oefen je meteen ook hoe je diepte kunt maken in je tekening, waar licht en donker zit en hoe je je compositie beter maakt. Of we maken een portret: hoe teken je eigenlijk een oog, een hoofd, jezelf. Wat bereiken je in snelle schetsen van 1, 2, 5 of 10 minuten?

 

  1. Lijnvoering: hoe teken je met potlood, houtskool, krijt, stift een mooie en interessante lijn. Hoe kun je vlakken arceren. Hoe geef je structuur aan een oppervlak. Zo leer je ook je eigen handschrift kennen, durf je los te komen (van hoe je denkt dat het hoort) en ga je jezelf vertrouwen.

 

  1. Kleuren mengen, de kleurencirkel en hoe je in kleurlagen kunt werken. Welke kleuren zijn transparant, welke dekkend.

 

  1. Vrij werken: Ik leer je spelen, fantaseren, emoties uitdrukken, improviseren en stimuleer je om zonder plan te werken. Vertrouwen op je eigen creatieve proces. Ik verzin daarvoor hele originele opdrachten. En jou inbreng kunnen we ook volgen.

 

  1. Durven: afhankelijk van het hoe het gaat maken we per les een werk dat af is. Zo leer je ook om onder tijdsdruk en sneller te werken en keuzes te maken.

 

  1. Kunstgeschiedenis: Ik laat je werk van kunstenaars zien om je te inspireren bij een opdracht en ik vertel daar iets over.

 

Tekenen en schilderen is soms heel precies en stilletjes maar ook best wild en met je hele lichaam dus doe kleren en dikke sokken of schoenen aan die vies mogen worden.

 

Reactie van Jochem, de vader van cursiste Roza (10)

“Mijn lieve dochter Roza (10) heeft teken/schilderles bij deze dame in Groenekan. Roza vindt het te gek! Niet standaard, maar met allerlei technieken, ideeën, vol van creativiteit en originaliteit. Het je een kind dat dol is op tekenen en schilderen? Dan raad ik Helene Kalisvaart meer dan aan.”