Over mij

Helene Kalisvaart

Ik kan zingen en tekenen en schilderen. Twee talenten waartussen ik nooit heb kunnen en willen kiezen. Ik denk niet in hokjes, het hoort allemaal bij elkaar.

 

Ik was altijd al een zangeres in kinderkoren en bandjes en schoolmusicals. Na 8 jaar niet zingen in mijn studietijd ben op mijn 30ste begonnen met klassiek zangles bij Inge en Ton Hartsuiker in Utrecht om mijn techniek weer op orde te krijgen. Het fysieke aspect van de techniek en de prachtige muziek die ik ontdekte maakten dat ik graag studeerde en zo heb ik 13 jaar les gehad, af en toe een periode onderbroken door kinderen krijgen of andere bezigheden. Ik heb daarnaast ook les gehad van de dramatische sopraan Wiebke Goetjes. Ik heb in operakoren gezongen, in vocaal ensembles en als solist in semi-professionele producties.

 

Mijn stemvak is lyrisch/jugendlichdramatisch. Ik heb een brede muzikale interesse. Ik zie mijn stem dan ook als een instrument waar ik vrij mee kan werken.

 

De muziek die ik persoonlijk graag zing komt uit de Barok, Romantiek, Verismo en de Weense school. Daarnaast zing ik ook Perzische muziek en ik voel me thuis in wereldmuziek. Ik ben in de zomer straatartiest en treedt dan op als de Straatsopraan. Als opera zingende serveerster werk ik bij restaurant Pasta e Basta in Amsterdam.

 

Zangles geven is mijn passie omdat ik heel precies kan zien en horen wat er niet goed gaat. Het geeft mij heel veel voldoening om dat op te lossen en mijn leerlingen te zien genieten van de ontwikkeling van hun stem.

 

Als kunstenares maak ik expressief figuratief en abstract werk op grote formaten uit behoefte om mezelf uit te drukken.  Ik maak ook graag muurschilderingen en mozaieken in opdracht.  Kinderen geef ik de lessen die ik zelf graag had willen hebben toen ik jong was. Ik zie de schoonheid van onbevangen kindertekeningen. En ik vind het mooi om toe zien hoe er al tekenend een heel ander kind tevoorschijn kan komen.